Mobiele Natuur

2012, Mobiele Natuur, Floriade EXPO, Venlo, Nederland

Mobiele natuur is een concept dat ontwikkeld is door Grontmij, De Lage Landen, Marielle Kok Landschapsarchitect en BSI naar idee en in samenwerking met Paul Pieck en Benno Rewinkel.

Mobiele natuur is te zien op de Floriade 2012 in Venlo.

De uitdaging:

Elk stadscentrum kampt met braakliggende terreinen en leegstaande gebouwen die wachten op een definitieve bestemming. Mede door de huidige financiële crisis neemt het aantal van dit soort plekken alleen maar toe en duurt het ook langer voordat er een definitieve invulling komt. Dergelijke plekken zijn vaak een doorn in het oog van mensen en hebben een negatieve uitstraling naar de omgeving. Tegelijkertijd kampen veel steden met een gebrek aan groen en neemt het aantal dier- en plantensoorten (biodiversiteit) nog steeds af.

Onze oplossing:

Mobiele Natuur is een concept dat braakliggende terreinen omtovert tot kleine natuurparadijsjes. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van mobiele bakken waarin diverse habitats aanwezig zijn. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een vlindertuin, moeras, wilde haag, oude bomen, een poel en zelfs een moestuin. Mobiele natuur biedt daarmee een oplossing voor ongebruikte terreinen en gebouwen in stadscentra, en helpt de teruggang van de biodiversiteit een halt toe te roepen.