Ons Bos – Labyrint

2003, Ons Bos Labyrint, Balij, Zoetermeer, Nederland

Concept en Uitvoering: Paul Pieck & Benno Réwinkel.

In onze welvaartsmaatschappij is de afstand tussen mens en natuur sterk toegenomen, met name in de stedelijke gebieden. In de media wordt weliswaar veel aandacht besteed aan het belang van de natuur voor de mens, maar fysiek komen we steeds minder in contact met de bron van ons voedsel en geneeskunst. Het labyrint biedt de bezoeker een ontmoeting met de natuur aan door aan den lijve de verkwikkende werking van aromatische kruiden te ervaren.

Het labyrint heeft 1 ingang, is cirkelvormig en heeft een diameter van 90 meter. Van boven gezien hebben de paden van het labyrint de vorm van 4 mensen die hand in hand lopen. De wandelpaden van het labyrint zijn gelijk met het maaiveld. De aromatische kruiden worden op een hoogte van één meter in de aarde geplant. Hierdoor loopt de bezoeker van het labyrint letterlijk met z’n neus in de kruiden.

Het labyrint bestaat uit 4 verschillende routes met elk een eigen specifieke samenstelling van aromatische kruidensoorten. Zo is er een route die de vitaliteit van de bezoeker stimuleert, en een waar de eetlust wordt opgewekt.

In het midden van het labyrint staat een vier meter hoge uitkijk heuvel. Bovenop staan onder een afdakje twee banken en een tafel. In de koperen tafel staat informatie gegraveerd over de kruiden die langs de verschillende routes groeien en recepten voor gerechten waarin ze gebruikt worden.

Er wordt een Balij-kookboek samengesteld van recepten met kruiden uit het labyrint. Op de Balij-website kunnen bezoekers ook zelfbedachte recepten achterlaten.

In het labyrint worden 2000 zelfgebakken tegels, die voorzien zijn van tekeningen, spreuken en gedachten van het publiek over het thema lucht geplaatst.